TSE Belgelendirme

ÜRÜN BELGELENDİRME DANIŞMANLIĞI

TSE Ürün Belgelendirme Nedir?

TSE tarafından ürünün belgelendirilmesi, ürünün TSE tarafından kabul edilmiş standartlar ve diğer norm dokümanlara uygunluğu için güvence sağlamanın bir aracıdır. TSE ürün belgelendirme sistemi, ürünü oluşturan hammadde veya malzemelerden başlayarak, kalite sistemlerinin değerlendirilmesini ve bunu takiben fabrika kalite sistemini, fabrika üretim hattından ve serbest piyasadan alınan numunelerin denenmesini dikkate alan periyodik kontrolü içerir.

Ürün belgelendirme sistemleri "TS EN ISO/IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi - Ürün, Proses Ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar" standardına uygun olarak gerçekleştirilir.

Bu standart, belgelendirme kuruluşlarının, üçüncü taraf belgelendirme sistemlerini tutarlı ve güvenilir bir şekilde çalıştırabilmelerini ve böylece bunların ulusal ve uluslararası temelde kabullerini kolaylaştırmak için gerekli kuralları belirler. Bu standartta kapsanan kurallar, her şeyden önce, ürün belgelendirme sistemi çalıştıran kuruluşlar için genel kriter olarak kabul edilmesi amacı ile yazılmıştır.

TSE ürünlerin ait oldukları standartlara ve diğer norm dokümanlara uygunluğun ifadesi olarak; TSE veya TSEK uygunluk belgeleri vermekte ve belgelendirme ilgili markaları belirtecek şekilde olmaktadır. Uluslararası veya Türk Standardı bulunan ürünler TSE belgesi ile belgelendirmektedir. Standardı oluşturulmamış özel ürünler veya ürünler grubu ise; TSEK adı verilen özel kriter normlara veya yeni hazırlanacak kriter norm dokümanlara göre değerlendirilerek TSEK belgelendirmesi yapılmaktadır. 

Ürün belgelendirme sistemi, ürünün imalattan kullanım yerine kadar birçok fayda sağlar. Bunlar başlıca şunlardır:

İmalatçılar için;
        - Müşteri güveni
        - Pazarlama kolaylığı
        - Sürekli gelişmeye katkı
        - Kalitesizlik maliyetlerinde azalma

Doğalgaz ve su dağıtım kuruluşları gibi uygulayıcılar için;
        - Müşteri güveni
        - Kalite kontrol maliyetlerinde azalma
        - Ürüne bağlı işletme maliyetlerinde azalma
        - Standartlara uygun ürün kullanımı

Kullanıcılar için;
        - Güvenli ürün ve kullanım rahatlığı

TSE Ürün Belgelendirme İşlemleri;

Ön İnceleme ve Başvuru:
Başvuru Sahibi Firmanın üretim yeri, ASRA uzmanları tarafından incelenerek, yeterlilik şartları kontrolü yapılır ve belgelendirme kapsamı belirlenir. ASRA tarafından, belgelendirme yeterliliği açısından üretim yerinin uygun görülmesi halinde; belgelendirme maliyetleri, genel finansal bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri tekliflendirmesi yapılmaktadır. Tekliflendirme akabinde tarafların anlaşma şartları bir sözleşme ile karşılıklı olarak imza edilmektedir. ASRA, Başvuru Sahibi Firma adına proje planına uygun şekilde kurum ilişkilerini de yöneterek, TSE başvuru işlemlerini tamamlamaktadır.

 

Üretim Yeri İncelemesi:
Üretim yeri incelemesi yapılması gereken belgelendirme işlemlerinde üretim yeri, TSE ’nin görevlendirdiği Uzman veya Uzmanlar tarafından personel, üretim donanımı ve kalite kontrol imkânlarının yeterliliği açısından yerinde değerlendirilir. Üretim yeri incelemelerinde ürün yeterlilik şartlarını, can ve mal güvenliğini doğrudan etkileyen uygunsuzluklar tespit edilmesi halinde; denetim başarısız olarak sonlandırılır ve numune alınmaz. 

Numune Alma:
Denetçiler tarafından, Fabrika İmalat Kontrolleri ve üretim şartları uygun bulunması durumunda; muayene ve deney için ihtiyaç duyulan miktarda numune alınır. Numune ve varsa şahit numuneler üzerindeki işaretleme ve etiketler hiçbir şekilde bozulmadan ve numune zarar görmeden muhafazası ve TSE tarafından belirlenen laboratuvarlara teslim edilme yükümlülüğü Başvuru Sahibi Firmaya aittir.

Muayene ve Deney:
Ürün belgelendirme hizmetleri kapsamında yapılacak muayene ve deneyler, TSE tarafından belirlenir, tanımlanır ve sınıflandırılır.
TSE tarafından alınan numuneler üzerinde yapılması gereken muayene ve deneyler, TSE tarafından yeterliliği kabul edilen laboratuvarlarda, TSE tarafından belirlenmiş olan şartlarda yapılır veya yaptırılır.

Ürün ve Ambalajın İşaretlenmesi:
Belge Sahibi, TSE belgesi ve kullanma hakkını aldığı ilgili TSE Markasını, belge üzerinde yazılı üretim yerinde ürettiği ürünleri için kullanabilecektir.

Değerlendirme:
Belgelendirme başvurusu yapılan ürüne ait üretim yeri incelemesine ve/veya muayene ve deneylere ait sonuçlar ve/veya raporlar ilgili TSE Belgelendirme Birimlerince değerlendirilerek bu değerlendirme sonucu ile birlikte karara bağlanmak üzere Belgelendirme Komisyonları’na sunulur

Sözleşmenin Akdi ve Belgenin Düzenlenmesi:
Belgelendirme Komisyonları’nın olumlu karar vermesi halinde, bu karar başvuru sahibine bildirilerek sözleşme yapmak üzere davet yapılır. Başvuru Sahibi veya yetkili temsilcisi ile düzenlenen belge ve varsa kullanma hakkı verilen TSE Markalarından biriyle ilgili olarak Sözleşme imzalanır. Başvuru Sahibi; belge ve belge ile ilişkilendirilmiş TSE Markası kullanma hakkını kazanır. Belge sahibi kuruluşun yazılı talebi halinde, belge talep edilen yabancı dilde tanzim edilebilir.

 

TSE - TSEK Ürün Belgesinin devamlılığının sağlanması;                                                 

Ara kontrol amacıyla TSE tarafından belirlenen aralıklarla üretim yeri incelemesi yapılarak gerekli görülürse üretim yerinden ve/veya piyasadan numune alınarak gerekli görülen muayene ve deneyler yapılır.

Bu işlemlerin sonucunda belgelendirme şartlarından sapma yoksa belgenin geçerliliği devam eder.

 

ASRA Danışmanlık hizmetleri çerçevesinde, Türkiye'de ve uluslararası alanda geçerli olan standardlar kapsamında belgelendirme altyapısının kurulması çalışmaları yapmaktadır. Bu çerçevede TSE Belgelendirmesi çalışmalarına ilişkin müracaat için ASRA ile iletişime geçilmesi hususunu müşterilerimize saygılarımızla duyururuz.